Please enable JS

3 generaties Fotokeramiek

De familie Van Welden is al sinds 1957 actief in het vervaardigen van porseleinfoto's. De firma werd opgericht door Omer Van Welden, die zijn carrière begon als beenhouwersgast en na de Tweede Wereldoorlog actief was als bieruitvoerder. Tegelijkertijd was Omer Van Welden ook in de leer bij Sylvain Norga, die in Brussel een firma in bronzen decoraties voor het kerkhof uitbaatte.

Toen de Brusselse firma in 1950 alle activiteiten stopzette, begon Omer Van Welden in Etikhove een eigen zaak in begrafenisartikelen. Hij had opgemerkt dat het bakken van foto's op porselein een zeldzaam uitgeoefend beroep was in België en begon er daarom zelf mee in 1959. Hij deed dit op basis van een procedé dat vergelijkbaar was met het proces om foto's te ontwikkelen. Dit aanvankelijke ' bijproduct ‘, de porseleinfoto, groeide in korte tijd uit tot de hoofdbedrijvigheid van de zaak.

De rest van de familie Van Welden was ook actief in de zaak van Omer. Begin jaren ‘90 begon zoon Jan Van Welden - in navolging van zijn zussen Marika, Marleen en Marijke - met de ontwikkeling van een procedé om kleurfoto's in te branden op porselein. Zijn kennis in de vierkleurenzeefdruk en vakkennis van fotokeramiek hielpen hem om tot hele mooie resultaten te komen. Een paar jaar later slaagde hij er in om met een eigen ontwikkeld grafisch proces afbeeldingen te zandstralen op glas en natuursteen.

Omer Van Welden overleed in 1998, maar bleef tot op zijn sterfbed vragen naar de vorderingen bij de nieuwe procedés en de verdere ontwikkelingen in de begrafeniswereld. Hij leefde dan ook voor zijn bedrijf, zijn dorp en zijn familie, wat zijn heengaan er niet makkelijker op maakte. Maar gezien het leven niet stil staat en het bedrijf ook verder gerund moest worden, zette de familie de zaak op zijn elan verder.

Omer Van Welden

Fotokeramiek Van Welden - Atelier

Twaalf jaar na het overlijden van Omer Van Welden en na het pensioen van Marika Van Welden werd in 2011 een herstructurering noodzakelijk. Het oorspronkelijke bedrijf 'Omer Van Welden' werd ontbonden en opgesplitst in twee afzonderlijke entiteiten met een samenwerkingscontract.

 

Geen familie meer in ‘Omer Van Welden bvba’

Enerzijds werd 'Omer Van Welden' het eigendom van Jo Nachtergaele en Koen Vandenborre en bleef deze onderneming actief als groothandelaar in uitvaartartikelen. Drie jaar lang verdeelde deze bvba de porseleinfoto's van 'Fotokeramiek Van Welden'.

Anderzijds werd ‘FOTOKERAMIEK VAN WELDEN bvba’ de naam van het bedrijf dat sinds 1957 porseleinfoto's maakt, met als zaakvoerders Jan en Marijke Van Welden, respectievelijk zoon en dochter van oprichter Omer Van Welden. Het bedrijf zet de familietraditie van de fotokeramiek verder.

 

Derde Generatie

Onder het motto 'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan' zijn inmiddels ook Johanna en Jonas Van Welden (kinderen van Jan Van Welden) actief in de zaak. De beide kleinkinderen van Omer groeiden als het ware in het bedrijf op en doen er alles aan om traditie, familiewaarden en innovatie op elkaar af te stemmen. Kortom: net zoals 'grootvader' het zou gewild hebben.

Golden Fotokeramiek Van Welden

Team 2017

Jonas Van Welden

Jonas Van Welden

All round - dagelijkse leiding

Tom Weyts

Tom Weyts

Grafische vormgeving - Administratie

Johanna Van Welden

Johanna Van Welden

Productieverantwoordelijke