Please enable JS

3 generaties Fotokeramiek

De familie Van Welden is al sinds 1957 actief met de vervaardiging van porseleinfoto's. De firma werd opgericht door Omer Van Welden. Hij begon zijn carrière als beenhouwersgast en was na de Tweede Wereldoorlog actief als bieruitvoerder. Tegelijkertijd was Omer Van Welden ook in de leer bij Sylvain Norga, die in Brussel een firma in bronzen decoraties voor het kerkhof uitbaatte.

Toen de Brusselse firma in 1950 alle activiteiten stopzette, begon Omer Van Welden in Etikhove een eigen zaak in begrafenisartikelen. Hij had toentertijd gemerkt dat het bakken van foto's op porselein een zeldzaam uitgeoefend beroep was in België en begon in 1959 zelf porseleinfoto's te fabriceren. Hij deed dit op basis van een procedé dat vergelijkbaar was met het proces om foto's te ontwikkelen. Het ' bijproduct ‘, de porseleinfoto, groeide in korte tijd uit tot de hoofdbedrijvigheid in diens zaak.

De gehele familie Van Welden was actief in de zaak van Omer. Begin jaren ‘90 begon diens zoon Jan Van Welden - in navolging van zijn zussen Marika, Marleen en Marijke - met de ontwikkeling van een procedé om kleurfoto's in te branden op porselein. Zijn kennis in de vierkleurenzeefdruk en vakkennis van fotokeramiek waren een goede basis om uiteindelijk tot een mooi resultaat te komen. Een paar jaar later slaagde hij erin om door een eigen ontwikkeld grafisch proces afbeeldingen te zandstralen op glas en natuursteen.

Omer Van Welden overleed in 1998, maar bleef tot op zijn sterfbed vragen naar de vorderingen bij de nieuwe procedés en de verdere ontwikkelingen in de begrafeniswereld. Omer Van Welden leefde voor diens bedrijf, dorp en familie. Zijn heengaan verwerken, was voor diens vrienden en familie niet gemakkelijk, maar het leven staat niet stil en bijgevolg ging ook het bedrijf op zijn elan door.

Omer Van Welden

Fotokeramiek Van Welden - Atelier

Twaalf jaar na het overlijden van Omer Van Welden en na het met pensioen gaan van Marika Van Welden werd in 2011 een herstructurering noodzakelijk. Het oorspronkelijke bedrijf 'Omer Van Welden' werd ontbonden en opgesplitst in twee afzonderlijke entiteiten met een samenwerkingscontract.

Geen familie meer in ‘Omer Van Welden bvba’

Enerzijds werd 'Omer Van Welden' het eigendom van Jo Nachtergaele en Koen Vandenborre en bleef deze onderneming actief als groothandelaar in uitvaartartikelen. Drie jaar lang verdeelde deze bvba de porseleinfoto's van 'Fotokeramiek Van Welden'.

Anderzijds werd ‘FOTOKERAMIEK VAN WELDEN bvba’ de naam van het bedrijf dat sinds 1957 porseleinfoto's maakt. Dit heeft als zaakvoerders Jan en Marijke Van Welden, respectievelijk zoon en dochter van oprichter Omer Van Welden. Het bedrijf zet de familietraditie van de fotokeramiek verder.

 

Derde Generatie

Onder het motto 'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan' zijn inmiddels ook Johanna en Jonas Van Welden (kinderen van Jan Van Welden) in het bedrijf actief. De beide kleinkinderen van Omer groeiden als het ware in het bedrijf op en doen er alles aan om traditie, familiewaarden en innovatie aan elkaar te rijmen. Kortom: net zoals 'grootvader' het zou gewild hebben.

Golden Fotokeramiek Van Welden

Team 2017

Johanna Van Welden

Johanna Van Welden

Administratie - algemene productie

Tom Weyts

Tom Weyts

Grafisch vormgeving

Jan Van Welden

Jan Van Welden

Financieel Directeur

Jonas Van Welden

Jonas Van Welden

All round - dagelijkse leiding